HemArtiklarVad sägs om att sova en stund på jobbet?
Vad sägs om att sova en stund på jobbet?

Vad sägs om att sova en stund på jobbet?

"Siesta" i olika kulturer, samt hur sömn påverkar din arbetsinsats.

Att en god natts sömn är bra för välbefinnandet är ingen hemlighet, men det är dessvärre inte alltid man hinner få de där rekommenderade 8 timmarnas sömn, och i det fallet har nog de flesta känt hur ögonlocken börjar hasa ner lite framåt eftermiddagen...

De flesta löser det genom att hälla i sig några extra koppar kaffe för att hålla sig vakna, men är det verkligen det bästa sättet? Här hemma i Sverige skulle chefen förmodligen rynka rejält på näsan om du somnade på jobbet, men i många andra länder hör det till traditionen att ta en tupplur efter lunch. Är det kanske något vi borde ta efter?

I Japan har man sovrum på jobbet

I Japan brukar många arbetsgivare tillhandahålla speciella "tupplursrum", där de anställda kan ta en vilopaus efter maten. Sovrummen kan också utnyttjas av de som har jobbat över och kanske inte orkar åka hem för att sova.

Efter Fukushima-incidenten och den påföljande energikrisen i landet var det dessutom vissa arbetsgivare som mer eller mindre beordrade sina anställda att stänga av datorerna och ta en siesta på eftermiddagen. Helt enkelt för att spara energi. De var dock strikt förbjudna att sova vid skrivbordet.

Siestans ursprung och orsak

Seden med att ta en siesta efter lunch brukar oftast kopplas till Spanien, och även om siestan förmodligen har sitt ursprung i Spanien, är seden vanligt förekommande i såväl Latinamerika som Asien. Men även i vissa andra europeiska länder, som Slovenien och Serbien, brukar många äldre ta en typ av siesta på eftermiddagen. Under den tiden bör man därför inte ringa eller besöka någon för att undvika att störa. I Grekland går man steget längre, där är det förbjudet i lag att föra oväsen mellan klockan två och fem på eftermiddagen. I storstäder, som Aten, är det dock näst intill omöjligt att upprätthålla denna lag och vissa yrkesarbetare är också ursäktade eftersom de kanske inte kan utföra sitt arbete under någon annan tid.

Ordet "siesta" härstammar från latinets "hora sextra", som betyder "den sjätte timmen" (efter gryningen) - alltså vid lunchtid eller mitt på dagen. Siesta innebär med andra ord "middagsvila". I de länder där man idkar siesta brukar lunchen ofta vara dagens största måltid och efter en kraftig måltid är det inte ovanligt att känna sig lite dåsig. Men i många av dessa länder brukar det också vara extremt varmt mitt på dagen när solen står i zenit, vilket ofta gör det omöjligt att klara av någon större fysisk ansträngning. Siestan är sålunda inte bara ett sätt att återhämta sig och smälta en stor måltid, det finns också en rent praktisk orsak - att komma bort från solen. Att regelbundet ta siesta sägs dessutom minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Ta en power nap och orka mer

Även i Storbritannien, USA och många andra länder har man på senare tid börjat använda sig av energigivande tupplurar, eller så kallade "power naps", för att orka mer på jobbet. En power nap behöver inte som siestan nödvändigtvis ske på eftermiddagen, utan närhelst du känner att du behöver lite mer energi. För att en power nap ska ha rätt effekt får den dock inte vara för lång. Hinner man komma in i djupsömn kan effekten istället bli den motsatta och man kan känna sig desorienterad och yrvaken.

Enligt en undersökning från Flinders University i Australien ska den ultimata power napen vara 10 minuter lång. Efter 10 minuters power nap blev testdeltagarna inte bara piggare, de uppvisade också direkt efter uppvaknandet både förbättrad uppmärksamhet, koncentrationsförmåga och minne. Effekten höll dessutom i sig i närmare 155 minuter. Jämförelsevis tog det hela 35 minuter innan man märkte någon förbättring hos de som sovit i 20 minuter, och effekten höll också i sig under kortare tid. En annan studie från brittiska Loughborough University visar dessutom att en power nap är mer effektiv mot trötthet än både en lång sovmorgon och en extra kopp kaffe på eftermiddagen.

Så nästa gång du börjar känna dig lite okoncentrerad eller trött på jobbet, skippa kaffet - ta istället en paus, sätt dig på ett lugnt ställe (där chefen inte kan störa), ställ mobilklockan på 10 minuter, luta huvudet tillbaka och slumra till. Har du ingen mobil kan du istället hålla en nyckelknippa löst i handen - du bör vakna när du tappar den. Förhoppningsvis vaknar du i vilket fall som helst utvilad med mer energi och kan ge 100% på jobbet resten av dagen. Och det kan ju chefen inte klaga på.

Referenser:

washingtonpost.com

telegraph.co.uk

greeceathensaegeaninfo.com

foxnews.com

wiki.answers.com

en.wikipedia.org/wiki/Siesta

en.wikipedia.org/wiki/Power_nap

ncbi.nlm.nih.gov

Läsvärt:

Filmer med jobb-tema

Kloka råd
Karriärguiden

Rekryterare

Karriärguiden

Fråga karriärcoachen -

Ställ en fråga om arbetslivet

Tveka inte att ställa dina egna frågor om arbetslivet. Här har du möjlighet att ta del av expertens kunskap och erfarenhet för att navigera i karriären på ett mer informerat sätt.

LedningsJobb.se - Sveriges ledande jobbsajt inom Chef & Ledarskap sedan 2004. Utforska lediga jobb inom chef & ledarskap  från attraktiva arbetsgivare. Ta nästa steg i Din karriär och förverkliga Din fulla potential.

LedningsJobb.se - en del av Carrerguide Media Group

Kontakt

Artillerigatan 42

114 45 Stockholm

08-67 874 20

info@ledningsjobb.se

Bevaka nya jobb

Följ oss på sociala medier

Careerguide Media Group AB

© Copyright 2024 Ledningsjobb All Right Reserved