ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Unga kvinnor avskräcks från chefspositioner

Ökad arbetsbelastning, tvivel på den egna förmågan att kunna leva upp till kraven och en hierarkisk och trög organisation är de tre främst skälen till att mindre än var tredje ung kvinna mellan 25 och 35 kan tänka sig att satsa på en chefskarriär i stora organisationer.

Wiminvest, som jobbar med talangutvecklingsprogram för unga kvinnor i karriären, är bekymrade över situationen.  De menar att fyrtio procent av Sveriges arbetsföra befolkning kommer att gå i pension före 2015, vilket innebär att företagen inte har råd att ignorera kvinnorna som inte tänkt sig en chefskarriär. Det som skiljer kvinnliga chefskandidater från deras manliga kollegor är behovet av feedback och flexibilitet.

Många kvinnor tycker att karriärvägen fram till chefspositionen ofta är otydlig och lång och vill dessutom veta vilka samhälleliga utmaningar företagen styrs av. Sofia Falk på Wiminvest menar att unga är betydligt mer värderingsstyrda än tidigare generationer. Hon tillägger att det kan ta mellan sju och tio år innan man kan bli delägare eller partner på exempelvis en stor advokatfirma. Därför väljer många kvinnor att istället gå till ett medelstort företag, där de kan göra chefskarriär inom loppet av tre år.