ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Karriärtips: Så utvecklas du med en mentor

Är du i början av din karriär, vill utvecklas som person, starta eget företag eller behöver du coachning i jakten på ditt drömjobb? Oavsett vilket kan det vara fördelaktigt att skaffa en mentor som du kan bolla idéer och utbyta erfarenheter med.

Ett mentorskap innebär att en lite äldre och mer erfaren person tar sig an en yngre och mer oerfaren person, och hjälper honom eller henne med vägledning och tips i karriären. Mentorskapet gynnar både mentorn och adepten. För adepten innebär mentorskapet värdefull och hjälpfull rådgivning, medan mentorn blir inspirerad av adeptens entusiasm, optimism och driv. Här är fem enkla steg du kan följa för att hitta en mentor som passar dig och för hur ni ska arbeta i ert mentorskap.

1. Hitta rätt person
Börja med att se över dina behov och skriv ned några egenskaper och kompetenser du önskar hos din blivande mentor. Var noga med att formulera just varför du behöver en mentor. Det gör det mycket lättare att hitta rätt person. En mentor som inte verkar inom samma bransch som dig kan många gånger ge dig ett bättre perspektiv på saker och hjälpa dig med övergripande strategier istället för att gå in på detaljnivå.

2. Börja leta runt
Titta runt i ditt kontaktnät efter möjliga mentorskandidater. Hör med människor i din omgivning om de kan tipsa om någon lämplig mentor. Om du inte hittar någon som passar in på dina önskemål kan du leta runt på olika företag. Gör en lista med de tre namn du anser uppfyller din behovslista. Ring upp ditt förstaval och förklara ditt ärende, dina behov, önskemål och varför du just vill ha den personen som mentor.

3. Boka ett första möte
Boka in en första träff där ni helt förbehållslöst lär känna varandra och pratar om vad mentorskapet innebär. Ni upptäcker snart om ni klickar och vill fortsätta. Om inte får du ringa nästa person på din lista.

4. Planera och sätt upp mål
Gör en plan tillsammans där ni fastställer hur ofta ni ska träffas och vad som ska ske under träffarna. Sätt upp mål tillsammans, både för dig och för din mentor, där ni formulerar vad ni vill uppnå och hur ni ska nå dit.

5. Var drivande och träffas ofta
Det är du själv som avgör hur lyckat mentorskapet blir. Du måste vara drivande och se mentorskapet som en trappa där du för varje träff klättrar ett trappsteg. Träffas minst en gång i månaden och håll kontinuerlig kontakt. Be gärna din mentor att ge dig läxor att göra mellan varje träff.