ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Så blir du en inköpare i världsklass

För att ett företag ska kunna sälja tjänster och produkter samt tjäna pengar på dessa behövs resurser. Ibland behövs även resurser som är väsentliga för att själva företaget ska fungera på ett optimalt sätt. Alla företag strävar efter att hitta inköpslösningar som är både billiga och lönar sig i det långa loppet – meningen är att lösningarna ska främja och effektivisera själva företaget och dess verksamhet utan att för den delen kosta allt för mycket. För att hitta de allra bästa lösningarna spelar företagets inköpare en viktig roll. Det är han eller hon som kartlägger företagets behov, jobbar för att hitta de bästa leverantörerna och förhandlar om de bästa lösningarna. En inköpare är helt enkelt länken mellan företaget och leverantören.

För att bli en inköpare i världsklass är det viktigt att du känner till området som du jobbar inom. Du bör även känna till ditt företag väl för att kunna tillgodose de existerande behoven, kraven som finns samt kunna förutse kommande sådana. Det första steget är att kartlägga de behov som företaget har och gå igenom de leverantörer som finns på marknaden. Genom att ta reda på så mycket som möjligt om de olika leverantörerna, samt deras positiva och negativa sidor, på förhand skapar du dig en bra grund inför kommande förhandlingar.

Eftersom förhandlingar är en mycket betydelsefull del av inköparens arbete är det viktigt att du har en bra kommunikationsförmåga och är duktig på att skapa nya relationer. Du måste även vara noggrann, initiativrik och strukturerad. Målet är inte bara att hitta en leverantör som kan erbjuda en passande och ekonomisk lösning för ditt företag, utan även att upprätta ett samarbete som främjar båda parterna nu och i framtiden. En samlad bedömning över inköpet ska alltid göras för att kunna komma fram till det lägsta priset på lång sikt, och även andra faktorer som kvalitet, leveranssäkerhet och ekonomiska resurser måste tas i beaktande. Kom även ihåg att ingen leveransförbindelse varar för evigt och att de rådande omständigheterna kan ändras. Det gäller därför att ha bra koll och vara uppdaterad både på marknaden och på befintliga leverantörer.

Förbered dig väl inför en förhandling och gör gärna upp en lista med alla punkter på de mål som du önskar uppnå med förhandlingen. Dela upp dem enligt prioritet, dvs. vilka punkter som är viktigast och vilka punkter som du kan tänka dig att ge upp. Som inköpare är det minst lika viktigt att du är flexibel som målmedveten. Kanske den andra parten kan erbjuda en lösning som du inte har tänkt på tidigare, men som är värd att övervägas. Fortsätt i så fall förhandlingen vid en senare tidpunkt så du får tid att tänka över nya alternativ och strategier istället för att göra förhastade beslut. Genom att behålla ditt lugn och ha tålamod når du lättare dina mål. Målet med själva förhandlingen är att komma fram till en lösning som båda parterna är nöjda med och upprätta en långsiktig och lönande relation.