ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Nästan en tredjedel av landets chefer känner sig inte delaktiga i de beslut som fattas

En undersökning från Springlife bland drygt 2000 chefer visar att nästan en tredjedel, 29 procent, av cheferna ofta upplever att de inte har möjlighet at påverka beslut som fattas i organisationen.

Enligt Springlife påverkar chefer som känner en hög grad av delaktighet indirekt hela organisationen eftersom det smittar av sig på medarbetarna. Undersökningen fokuserar på chefer i offentlig sektor.

I organisationer där cheferna anser sig vara delaktiga i de beslut som fattas är medarbetarnas motivation och engagemang i sina arbetsuppgifter överlag högre. En slutsats av undersökningen är därför att många organisationer i offentlig sektor bör lägga lite extra krut på att öka just delaktigheten, både bland chefer och medarbetare. Man kan fråga sig vilka faktorer som har bidragit till att så många av cheferna i undersökningen känner sig uteslutna från många av organisationens beslut.

Enligt Springlife beror det bland annat på en rädsla från högsta ledningen att dela med sig av nulägesfakta och information om vart organisationen är på väg. Andra faktorer som påverkar är utmaningen i att bryta ner verksamhetens övergripande mål och vision till mål som varje medarbetare kan ta till sig och arbeta utifrån.