ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Kvinnliga chefer halkar efter jämställdhetsmässigt när de skaffat barn

Trots att föräldraskap är en naturlig del av livet för många så är det långtifrån lika självklart att kunna ta ut den föräldraledighet man önskar, att vabba med gott samvete eller att få ihop livspusslet utan att behöva känna sig stressad.

Vanliga misstag när det gäller föräldralediga medarbetare är att de halkar efter löne- och kompetensutvecklingsmässigt efter att ha kommit tillbaks efter föräldraledigheten. Att boka in möten på tider som inte synkar med dagishämtningar och att förlägga konferenser till platser som ligger långt ifrån kontoret är också vanligt, vilket förstås komplicerar tillvaron för medarbetare med småbarn, säger Shadé Jalali, likabehandlingsspecialist på Unionen.

Svårt för blivande pappor att beviljas pappaledighet

Trots att föräldraledighetslagen säger att föräldralediga medarbetare inte får halka efter löne- och kompetensutvecklingsmässigt när de återvänder efter en föräldraledighet så är det tyvärr ett vanligt scenario. Det beror, enligt Shadé Jalali, bland annat på att många arbetsgivare saknar kunskap om vad lagen säger och att arbetsgivare som inte följer föräldraledighetslagen kommer undan lättvindigt utan några direkta sanktioner.

TCO:s tips för föräldravänliga arbetsplatser:

  • Ge den anställde en chans att komma ikapp genom att få ett par dagar på sig att uppdatera sig om vad som hänt på arbetsplatsen under föräldraledigheten. Det underlättar anpassningen till jobbvardagen.
  • Förlägg möten mellan vissa tider, exempelvis mellan 9 och 16 för att alla ska kunna delta. Planera tidpunkter för seminarier och andra aktiviteter så medarbetare som deltidsarbetar och/eller har barn kan medverka.
  • När medarbetare kommer tillbaka till jobbet är det viktigt att motivera på en gång. Visa att du är nyfiken och intresserad av hur föräldraledigheten varit och hur den har bidragit till individens utveckling.
  • Boka ett möte med den föräldralediga medarbetaren ett par månader innan det är dags att återvända till arbetsplatsen. Stäm av planen ni gjorde när han eller hon gick på föräldraledighet. Fråga om den fortfarande är aktuellt med det planerade startdatumet efter föräldraledigheten och arbetsuppgifterna som väntar.