ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Gör ditt personliga brev säljande och intresseväckande

Ett personligt brev är den kanske allra viktigaste delen av din ansökan. Det är din chans att visa vem du är och få arbetsgivaren intresserad av dig som person.

Eftersom konkurrensen är hård om många jobb så gäller det att lägga lite tid på sin personliga ansökan för att göra den så attraktiv som möjligt:

  • Tänk på att ditt personliga brev är ett verktyg för att sälja in dig själv och din kompetensprofil. Språket ska vara säljande och du bör fokusera på att lyfta fram så många olika typer av meriter som möjligt, både från ditt yrkesliv och från privatlivet, exempelvis engagemang i föreningar.
  • Var noga med att motivera varför du söker ett visst jobb och vad du kan tillföra arbetsgivaren. Ett viktigt syfte med det personliga brevet är att visa varför just du är det bästa valet för det jobb du söker. Var specifik och ange vad som gör dig till den bästa kandidaten för jobbet.
  • Låt ditt personliga brev bli just personligt, men aldrig privat. Gränsen däremellan är ofta hårfin, men en tumregel är att inte skriva alltför mycket om ditt privatliv. Ofta räcker det med att du nämner ett par av dina fritidsintressen och några av de personlighetsdrag och egenskaper som karakteriserar dig. Syftet är att arbetsgivaren ska få en bild av vem du är och bli lockad att få veta mer vid en intervju, så berätta inte hela din livshistoria i ansökan.
  • Be en eller ett par vänner att läsa igenom ditt personliga brev när du skrivit klart det. Deras synpunkter kan hjälpa dig att finslipa brevet ytterligare och ju fler som läser det innan det skickas iväg till arbetsgivaren, desto större är chansen att formuleringarna kan förbättras.
  • Skriv hellre ett nytt personligt brev för varje jobb du söker än att använda dig av en mall som du skickar med alla dina jobbansökningar. Det syns om du lagt lite extra tid på brevet och man blir lätt lite för allmän om man använder sig av samma personliga brev till alla arbetsgivare. Anpassa brevet utifrån hur dina personliga egenskaper kan matcha de egenskaper som efterlyses i platsannonsen.

Relaterade artiklar

Exempel på personligt brev

Exempel på CV

Tips för att komma igång med ditt CV-skrivande

Hantera luckor eller brist på erfarenhet och utbildning i ditt CV