ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Chefer på små företag behöver bli tydligare och mer fokuserade

Ett tydligt och professionellt ledarskap bortprioriteras i många småföretag med ett fåtal anställda. Ambitionen att vara både vän och chef över sina medarbetare blir en fälla för somliga, medan benägenheten att ägna sig åt brandsläckning eller försjunka i detaljer som förhindrar en långsiktig planering är ett stort problem för andra.

- Chefer i småföretag har mycket att vinna på att bli mer professionella i sin yrkesroll, även om man bara har en eller ett par anställda. Ledare i småföretag känner sig ofta splittrade eftersom de tvingas axla många roller. Det är lätt hänt att man börjar lägga tid på fel saker och exempelvis ägnar sig så mycket åt akuta dagliga problem som dyker upp att man inte hinner med företagets viktiga långsiktiga planering, säger Jennifer Lind, som är vd för Städsällskapet och aktiv i Småföretagarnas riksförbund.

Ett vanligt problem för chefer i små företag är att man vill vara både kompis och chef över sina medarbetare. Självklart vill man vara en i gänget och ha en bra relation med de medarbetare man jobbar nära hela dagarna, men för att bli framgångsrik som ledare bör man separera rollerna och välja sida, det är tyvärr i princip omöjligt att vara både chef och kompis.

- Du behöver vara konsekvent i ditt beteende genom att vara en god förebild och inte särbehandla några medarbetare.

Delegera för att undvika detaljfokus

- Småföretag som inte har råd att ha specialister i sin organisation bör istället satsa på att delegera de ansvarsområden som man själv inte hinner eller orkar med. En av mina främsta deviser är ”Det som är lätt är rätt”, hantera de uppgifter du brinner mest för och lej ut resten, även om du som chef förstås alltid har det övergripande ansvaret, säger Jennifer Lind.

Som chef i ett litet företag är det lätt att känna sig splittrad mellan olika roller. Det är inte ovanligt att den dagliga verksamheten tar så mycket kraft och energi att man aldrig riktigt orkar eller anser sig hinna lyfta blicken och tänka långsiktigt.

- Om du drabbas av tunnelseende och förlorar det långsiktiga visionsarbetet riskerar du att göra felprioriteringar och lägga din tid på detaljer istället för ”The big picture”, det perspektiv du egentligen bör fokusera på som chef, säger Jennifer Lind.

Hon brukar likna ett företag vid en båt. För att chefen ska kunna fokusera på att stå högst upp i masten och blicka ut mot horisonten krävs det att någon annan svabbar däcket. På så vis skyms inte chefen sikt ut mot horisonten av frågor och arbetsuppgifter som hör till den dagliga driften.

Jennifer Lind tipsar- så ökar du din professionalitet som chef

Var klar över dina egna visioner. För att kunna motivera dina medarbetare och vara en stark förebild måste du först vara klar över dina egna visioner och vara helt säker på var företaget är på väg, annars blir det svårt att få medarbetarna att bli lika engagerade och inspirerade av dina mål som du själv är.

Ta dig tid till reflektion och analys. En viktig aspekt av ledarskap i småföretag är att ta sig tid till egen reflektion och analys. Sätt av tid för dig själv då du lyssnar in din magkänsla och funderar kring vilka mål och visioner du vill etablera för företaget. Skriv därefter ner dessa för att etablera dem i ditt eget sinne innan det är dags att kommunicera dem till medarbetarna,

Stanna upp och stäm av ditt fokus. Det lönar sig att med jämna mellanrum stanna upp och stämma av om du lägger din tid på rätt saker. Det är lätt att försjunka i pappersarbete eller att lägga oproportionerligt mycket tid på en detalj, vilket innebär att andra arbetsuppgifter får stryka på foten. Stanna upp och kolla att det du fyller dina dagar med verkligen bidrar till att utveckla företaget i rätt riktning.