ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Chefande civilekonomer har högre snittlön än andra chefer

En kartläggning av chefslöner som organisationen Ledarna har presenterat visar att civilekonomer som är chefer har en högre genomsnittlig lön än Ledarnas medlemmar.  En civilekonom på mellanchefsnivå har en medianlön på 55 000 kronor, jämfört med en medianlön på 39 100 som Ledarnas medlemmar har.

Många civilekonomer har siktet inställt på att få en chefsposition redan under studietiden. Civilekonomernas årliga underökning av civilekonomer visar att hela 20 procent blivit chefer redan tre år efter sin examen. Detta visar att efterfrågan på unga civilekonomer till chefsjobb är stor bland landets arbetsgivare.

 

En grupp som lyfts fram bland Ledarnas medlemmar är företagsledare. Dessa har en medianlön på 59 700 kronor. Bland Civilekonomernas medlemmar har denna grupp en medianlön på 71 800 kronor.

Fackförbundet Civilekonomerna vill med sin statistik visa att chefslöner inte kan dras över en kam. Våra olika medlemsgrupper arbetar inom olika verksamhetsområden där olika lönelägen är rådande. De vill visa att det lönar sig bättre att bli chef om man har en bra utbildning i botten. För den som investerat ett par år av sitt liv på en civilekonomutbildning är det glädjande att statistiken i det här fallet faktiskt visar att utbildning ger utdelning i form av högre lön, åtminstone om man siktar på en chefskarriär. En anledning till att snittlönen för Ledarnas medlemmar är lägre än för Civilekonomerna medlemmar är det faktum att Ledarna har chefer med varierande utbildningsbakgrund bland sina medlemmar, vilket gör att lönerna varierar mycket. Den här statistiken borde kunna motivera civilekonomer som funderar på att bli chef att ta steget och satsa på sin dröm.