ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Bli bättre på att leda möten

Kraven på effektiva möten ökar och det sätter större press på dig som ledare att få fram rätt budskap.

Många har varit i en situation då man inte riktigt vet varför man är på ett möte och det är inte riktigt någonting som åstadkommits under mötet. Det kan bero på dålig förberedelse hos mötesledaren, här nedan följer några tips på hur du blir en bättre mötesledare.

Formulera syftet

Det är viktigt i början på ett möte att sätta ett tydligt syfte, då kan mötesdeltagarna snabbt börja koncentrera sig på det viktiga. Syftet ska gärna framgå i inbjudan till mötet då kan du som ledare kan känna en trygghet i att deltagarna vet vad mötet handlar om.

Sätt upp reglerna direkt

Gå igenom mötesagendan och reglerna direkt. Det finns många olika former av möten då det krävs olika regler. Ett brainstorming möte ska ha en mer avslappnad stämning där alla kan prata relativt fritt medan i vissa sammanhang så är det bäst att ta alla frågor och funderingar i slutet på mötet.

Det gäller även användandet av datorer, telefoner och tablets under mötet.

Förbered lokalen

Se till så att projektorn står där den ska, whiteboardtavlan är ren och bordet är rensat. Det kan framstå som oprofessionellt när du börjar koppla om sladdar eller att Powerpoint-presentationen inte fungerar som den ska mitt i mötet.

Reflektera och sammanfatta

Det är viktigt att sammanfatta ett möte med deltagarna. Då finns det en chans för deltagarna att ställa frågor där du som ledare kan få mycket feedback till nästa möte. Vad har sagts? Vad är de nya reglerna? Gå igenom dessa frågor grundligt med mötesdeltagarna så inga frågetecken finns vid mötets slut.