ledningsjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Ledningsjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Allt fler småföretag upptäcker hyrchefens fördelar

Allt fler småföretag väljer att hyra in en chef när den egna kompetensen inte räcker till. Företag som vill få tillgång till specialistkompetens inom exempelvis ekonomi, inköp, försäljning och marknadsföring kan hyra in en chef som syresätter företaget med ny energi och kompetens.

Interrimschefer, ”Chefer att hyra”, är en företeelse som är vanlig på större företag, som gärna kompletterar den egna ledningen med en chef som kan hjälpa företaget att få snurr på försäljningen, leda personalen genom en lågkonjunktur eller öka lönsamheten. Mindre företag har hittills inte haft samma tradition, men på senare år har fler småföretag vågat prova en hyrchef.

Beroende på vilken fas ett företag befinner sig i behövs olika typer av ledare. En chef har kanske sin främsta styrka i att leda ett företag som genomgår en snabb expansionsfas, medan en annan bäst kommer till sin rätt när kostymen behöver krympas i samband med en lågkonjunktur.

Löser konkreta problem

Somliga företag tar in en hyrchef vid tillfälliga arbetstoppar, andra hyr in chefer som matchar olika faser i företagets utveckling.

Det vanligaste skälet till att ta hjälp av en hyrchef är att företaget vill öka omsättningen och lönsamheten, alternativt få hjälp att lösa ett konkret problem, exempelvis för höga kostnader eller ett beroende av ett fåtal stora kunder, säger Bosse Brixeman, vd på Executive people, som hyr ut chefer.

Genom en hyrchef får småföretag tillgång till värdefull specialistkompetens utan att nyanställa. En hyrchef kan ofta snabbt komma igång och göra skillnad. Den stora skillnaden mellan en hyrchef och en konsult är, att hyrchefen oftast är med och verkställer de beslut som fattats, medan en konsult ofta nöjer sig med en analys av läget och en rapport.

Bosse Brixeman tipsar- att tänka på när man anlitar en hyrchef:

Sätt dig in i området. Om du tar in en chef som exempelvis ska hantera marknadsföring eller ekonomiska frågor i företaget så kan det löna sig om du går en kortare utbildning eller tar hjälp av den inhyrde chefen för att kunna få mer insyn i området. Det underlättar dialogen med den inhyrde chefen och gör att denne kan få saker gjorda snabbare.

Ta er tid att enas om ett mål. Ju tydligare du är mot den inhyrda chefen, desto bättre. Sätt av tid i början för att enas om ett gemensamt mål med hyrchefens arbete. Var så specifik som möjligt och våga vara uppriktig mot den inhyrde kring hur företagets situation ser ut och vad som behöver göras. Ju ärligare och mer tillitsfull du är, desto lättare är det för interrimschefen att göra sitt jobb.

Släpp garden och våga ta in ny kompetens. Om verksamheten kört fast och behöver granskas utifrån en utomståendes perspektiv kan en interrimchef innebära en välkommen vitamininjektion.